Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Φτου-Φτου ... Τί είναι το "μάτι" και πώς να μην σε ματιάζουν !


Με τον όρο «μάτιασμα», «βασκανία» ή «κακό μάτι», αναφερόμαστε σε μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση όπου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά ένας άνθρωπος από την «κακή ενέργεια», τη ζήλια, το φθόνο ή ακόμα και το θαυμασμό ενός άλλου, ακόμα και με ένα απλό βλέμμα. 

Στην περιοχή του Αιγαίου, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μάτια ανοικτού χρώματος, θεωρείται ότι τα ανοιχτόχρωμα μάτια μπορούν να «ματιάσουν» ευκολότερα. Αυτή η πεποίθηση ίσως έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι, άνθρωποι από κοινωνίες όπου δεν ήταν διαδεδομένη η πίστη στη βασκανία (όπως π.χ. από την Βόρεια Ευρώπη), πιθανόν να μην τηρούσαν κάποια τοπικά έθιμα όπως το να μην κοιτά κανείς έντονα στα μάτια αγνώστους. 
Έτσι λοιπόν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τα φυλαχτά που έχουν την ικανότητα να προστατεύουν από το μάτι, έχουν την μορφή μπλε ματιών.
Η διαδικασία του «ξεματιάσματος» καθώς και οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισής του, διαφέρει από τόπο σε τόπο και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Η παράδοση λέει ότι για να έχει επιτυχία το ξεμάτιασμα, την ευχή πρέπει να την μάθετε από το άλλο φύλο, δηλαδή αν είστε γυναίκα από άνδρα και το αντίθετο. Ο «ματιασμένος» που δέχεται τις ευχές δεν πρέπει να πει «ευχαριστώ» γιατί τότε το ξεμάτιασμα δε θα πιάσει και ακόμα, το ξεμάτιασμα γίνεται αφιλοκερδώς και οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο αντάλλαγμα σε αυτόν που ξεματιάζει ακυρώνει την ευχή και το ξεμάτιασμα.
Προφύλαξη από το κακό μάτι
Από τα αρχαιότατα χρόνια οι άνθρωποι ζητούσαν διάφορα μέσα για την εξουδετέρωση της ενέργειας της βασκανίας. 
Στους Έλληνες αναφέρονται: βασκάνια, προβασκάνια, αποτρόπαια, φυλακτήρια, εγκόλπια, περιάμματα, περίαπτα, τελέσματα, στους Λατίνους amuletum, στους Γάλλους amulette, talisman, fétiche, στους Ιταλούς ligature, alligatura. 
Γενικά τα φυλακτήρια ήταν είτε χειρονομίες, σύμβολα, χρήση λίθων, μετάλλων, φυτών και ζώων. Από τις χειρονομίες για την αποτροπή του βασκάνου αναφέρουμε το φτύσιμο, γνωστό και στους αρχαίους Έλληνες αλλά και μέχρι σήμερα: «Ως μη βασκανθώ τρις εις εμόν έπτυσα κόλπον» (Θεοκρίτου Ειδύλλια 6, 14), «Φτύσε τον κόρφο σου». 
Επίσης η μούντζα ή φασκέλωμα, η fica των Ιταλών, η έκταση δηλαδή του δείκτη και του μικρού δακτύλου. Οι χειρονομίες συνοδευόταν κάποτε και με φράσεις όπως: «Εις την κεφαλήν σοι» (Πλατ. Ευθ. 6, 283), «Και συ», «Έρρε», «Προσκυνώ Αδράστειαν».
Στην αρχαία Ρώμη κρέμαγαν το "fascinum", ένα φυλακτό φαλλικού σχήματος, στο λαιμό κυρίως των παιδιών για προστασία από το κακό μάτι, αλλά και για να τους φέρει γονιμότητα.
Η χρήση φυλακτηρίων ήταν και είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλους τους λαούς και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι θρησκείες της Άπω Ανατολής, ο Βουδισμός, ο Βραχμανισμός, ο Χαμανισμός και ο Ταοϊσμός καλλιέργησαν την πίστη στα φυλακτήρια. Ο Χριστιανισμός παρά τις προσπάθειές του, δεν κατόρθωσε να καταργήσει τη χρήση των φυλακτηρίων. Η ΣΤ’ Οικουμενική Σύνοδος με τον κανόνα 61 είχε ορίσει καθαίρεση για τους κληρικούς και εξαετή αφορισμό για τους λαϊκούς οι οποίοι έδιναν στις γυναίκες δεμάτια από μεταξένια («σηρικά») νήματα, υφασμένα με τρίχες αρκούδας ή και πουγγιά ως εγκόλπια κατά της βασκανίας. Τελικά η Εκκλησία αναγκάστηκε να τα παραδεχτεί και να τα καθιερώσει, καταδικάζοντας μόνο τα φυλακτήρια που είχαν σχέση με ασεβείς ή αιρετικές παραδόσεις, όπως τα Αβραξάς των Γνωστικών ή και εκείνα στα οποία συγχέονταν χριστιανικές και ιουδαϊκές ιδέες ως σύμβολα ασαφή και μυστηριώδη.
Σήμερα ιδιαίτερα διαδεδομένα είναι τα ματόχαντρα (μπλε χάντρα που μοιάζει με μάτι).
Πηγή: Starsecrets.gr

Εμείς εδώ στο www.spykou.com, το χρέος μας το κάναμε για να σε προφυλάξουμε από το κακό μάτι και σου φτιάξαμε μπλουζάκια για τον μικρό και την μικρή και τσάντα ώμου&πλάτης για την Μαμά/Νονά/Θεία κτλ!




 Για να μην χάνεις τα ίχνη μας, ακολούθησέ μας στα ... 
Twitter: SpykouHandmade
Instagram: SpykouHandmade
E-shop: www.spykou.com
& Έλα σε επαφή μαζί μας στα :
Τηλ. 27520 22847

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου